Coğrafya Bölümünün Tarihçesi

Yazar: harun.bagci | Tarih: 11 Temmuz 2023

Bölümümüzün Tarihçesi:
Bölümümüz 1999 yılında o zaman ki unvanı ile Doç. Dr. Ali UZUN tarafından kurulmuştur. 1999 yılındaki akademik kadro o dönemdeki ünvanlarıyla; Yrd. Doç. Dr. Cevdet YILMAZ, Yrd. Doç. Dr. Sebahat UZUN, Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim ZEYBEK, Yrd. Doç. Dr. Kemalettin ŞAHİN, Yrd. Doç. Dr. Ali YILMAZ tarafından oluşturulmuştur. Sonraki süreçte bölümümüzde yaşanan akademik personel hareketliliği şöyle olmuştuır;
2001 yılında kadrosu eğitim fakültesinde olan Prof. Dr. Ahmet NİŞANCI’nın bölümümüze görevlendirilmiş ve bölüm başkanlığı görevini üstlenmiştir.
2001 yılında bölümde Yrd. Doç. Dr. Tamer ÖZLÜ de göreve başlamıştır.
2002 yılında bölümde Merve Bilgi ZEREN araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır.
2003 Yılında Yrd. Doç. Dr. Cevdet YILMAZ doçent unvanı almıştır.
2004 yılında bölümümüz ilk mezunlarını vermiş, bir yıl sonra Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim ZEYBEK ve Yrd. Doç. Dr. Kemalettin ŞAHİN doçentlik hakkı kazanmışlardır. 2006 yılında ise Erdal GÜMÜŞ bölümde araştırma görevlisi kadrosuna atanmıştır.
2007 yılında Yrd. Doç. Dr. Ali YILMAZ doçent unvanı almış, Yrd. Doç. Dr. Sebahat UZUN emekliye ayrılmıştır. Aynı yıl Doç. Dr. Ali UZUN Prof. Dr. unvanı almıştır.
2009 yılında Cevdet YILMAZ Prof. Dr. unvanını alarak 2012-2016 yılları arasında dekanlık görevini yürüttüğü Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesine atanmıştır.
2010 yılında Prof. Dr. Ahmet NİŞANCI emekli olmuş yerine Prof. Dr. Ali UZUN bölüm başkanı olarak atanmıştır. Prof. Dr. Ali UZUN halen bölüm başkanlığı görevini yürütmektedir.
2010 yılında Doç. Dr. Halil İbrahim ZEYBEK ve Doç. Dr. Kemalettin ŞAHİN Prof. Dr. kadrosuna atanmışlardır.
2010 yılında İlter Kutlu HATİPOĞLU bölümümüze Araştırma Görevlisi olarak atanmıştır.
2011 yılında Yrd. Doç. Dr. Muhammet BAHADIR bölümümüzde göreve başlamış, aynı yıl Hasan DİNÇER Araştırma Görevlisi olarak atanmıştır.
2012 yılında Fatma DEMİRCİ ve Muhammet Akif ÖZÇELEBİ bölümümüze Araştırma Görevlisi olarak atanmış, İnci DEMİRAĞ TURAN ise 35. Madde ile bölümümüzde araştırma görevlisi olarak görevlendirilmiştir.
2013 yılında Doç. Dr. Ali YILMAZ Prof. Dr. kadrosuna atanmış, Harun Reşit BAĞCI ise bölümümüzde araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır.
2014 yılında Kuttusi ZORLU araştırma görevlisi olarak göreve başlamış, Fatma DEMİRCİ görevinden ayrılmıştır.
2015 yılında Prof. Dr. Ali YILMAZ bölümden ayrılmış Doç. Dr. Yahya KADIOĞLU, Araştırma Görevlisi Serkan GÜRGÖZE ve kat görevlisi Ruknettin TABAN göreve başlamıştır. 2016 yılı Bahar döneminde Arş. Gör. İnci DEMİRAĞ TURAN doktora eğitimini tamamlayarak bölümümüzden ayrılmıştır.
2017 yılı Güz döneminde bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İbrahim ZEYBEK Gümüşhane Üniversitesine rektör olarak atanmıştır.
2017 yılında bölümümüz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemalettin ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vezirköprü MYO'na müdür olarak atanmıştır.
2017 yılı ekim ayında bölümümüde doktora eğitimini tamamlayan Arş. Gör. Harun Reşit BAĞCI 2018 yılı Mart ayında Türkiye Coğrafyası Anabilim Dalı'na Dr. Öğr. Üyesi olarak atanmıştır.
2017 yılının sonunda Dr. Öğr. Üyesi Harun Reşit BAĞCI Coğrafya Bölümü başkan yardımcılığına getirilmiştir.
2018 yılında Bölüm başkanımız Prof. Dr. Ali UZUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Turizm Fakültesi'ne dekan olarak, Dr. Öğr. Üyesi Muhammet BAHADIR ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine Dekan Yardımcısı olarak atanmıştır.
2018'de Prof. Dr. ünvanını alan Yahya KADIOĞLU 2019 yılında bölümümüzdeki görevinden ayrılmıştır.
2019 yılında Fatih ALTUĞ bölümümüz Beşeri ve İktisadi Coğrafya Anabilim Dalına Dr. Öğr. Üyesi olarak atanmıştır.
Bölümüzde sekreterlik görevini Arzu BOZKURT yürütmektedir. 2020 yılında Dr. Öğr. Üyesi Faruk AYLAR Bölgesel Coğrafya Anabilim Dalına ve Arş. Gör. Halithan ŞEN ise Türkiye Coğrafyası Anabilim Dalına atanmıştır. 2022 yılında Dr. Öğr. Üyesi Serkan GÜRGÖZE Türkiye Coğrafyası Anabilim Dalına öğretim üyesi olarak atanmıştır. 2023 yılında Bölüm başkanlığı görevinden ayrılan Prof. Dr. Kemalettin ŞAHİN'in yerine Doç. Dr. Faruk AYLAR atanmıştır.